sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Juutalaismuseo





Kävimme lauantaina sivistämässä itseämme Frankfurtin juutalaismuseossa (Jüdisches Museum) Mainin varrella. Sattumalta sisäänpääsy oli eilen ilmainen - olisikohan ollut jonkin tapahtuman vuosipäivä, koska samaan aikaan järjestettiin antifasistien suurmielenosoitus. Ihmettelin jo aamulenkillä poliisien suurta määrää luonnontieteellisen museon edustalla ja lähikaduilla. Puistossakin piti väistellä pitkäpamppuisia poliisihevosia. ;) Kun palasin kotiin, oli fasismin vastustajia jo kerääntynyt sankoin joukoin ja myöhemmin he marssivat keskustaan sekoittaen liikenteen.

Museossa opimme, että Frankfurtissa on ollut
jo 1100-luvulla juutalaisyhteisö, jota on sorrettu ja murhattu niistä ajoista lähtien. Vuosisatojen jälkeen kaikki päättyi tietysti juutalaisten joukkokarkottamiseen ja -tuhoamiseen natsien toimesta.

Tässäkin museossa kaikki tekstit olivat saksaksi, mutta saimme kassalta valtavan mapin, joka sisälsi käännökset englanniksi. Ei ollut mikään huippumuseo, mutta olipahan tällä kertaa ilmainen, ja opimme jotain uuttakin.

1 kommentti:

  1. Itse asiassa tuo mielenosoitus oli järjestetty pääasiassa finanssikriisin takia, mutta sekaan mahtui monenlaisia ryhmiä.

    VastaaPoista